District Berchem start met Berchemse honing


donderdag, 2 juni, 2016
Berchemse honing officieel voorgesteld (foto Patrick De Roo - GVA)

Vandaag werd de Berchemse honing officieel voorgesteld. Het nieuwe lokale product is een oogstproduct uit de 27 bijenkasten die in het district staan. Vanaf 3 juni kunnen Berchemnaars de honing kopen bij lokale handelaars. Wie in de buurt van de bijenkasten woont, krijgt begin juni van het district een groeipapiertje met zaadjes voor bijvriendelijke planten in de brievenbus. De bewoners worden opgeroepen om hun bijenfoto’s op sociale media te delen met de hastag: #berchemsebijen.

 

Sinds april 2016 staan er 25 nieuwe bijenkasten in het district Berchem. Daarvoor stonden er al 2 bijenkasten op het districtshuis. Daarmee komt het totaal dus op 27 bijenkasten in het hele district.

 

Met de bijenkasten wil district Berchem de bijensterfte tegen gaan. Bijen zijn met uitsterven bedreigd en kennen een moeilijke tijd door het gebrek aan bomen en planten in de omgeving en voornamelijk door het gebruik van pesticiden. Bestrijdingsmiddelen doden de dieren en zorgen ervoor dat de voortplanting in gevaar komt. In de stad kennen bijen daarom goede overlevingskansen doordat hier minder pesticiden gebruikt worden dan op het platteland.      

 

Daarnaast wil het district de bewoners laten meegenieten van de oogst. In een bijenkast wonen ongeveer 70 000 bijen. Met de 25 nieuwe bijenkastenkasten telt Berchem sinds april ongeveer
1 750 000 nieuwe inwoners. De bijen produceren 10 tot 80 kilo honing per kast op een jaar. Dat is heel wat honing die Berchem wil delen met de Berchemnaars door ze vanaf 3 juni te koop aan te bieden bij lokale handelaars. De prijs van een potje honing bedraagt 5,50 euro. Op  
www.berchem.be/honing staat een lijst van alle handelaars die de honing aanbieden.


Informeren van buurtbewoners

 

Buurtbewoners die in de onmiddellijke nabijheid van de bijenkasten wonen, ontvangen begin juni een infofolder met een bijhorend groeipapiertje om zo de bijen in hun tuin te verwelkomen. Dit is een velletje biologisch afbreekbaar papier dat zaadjes bevat voor bijvriendelijke planten. De bewoners kunnen dit (samen met papier) in hun tuin planten en worden opgeroepen om foto’s op sociale media te delen met de hastag: #berchemsebijen.