Het Sint-Norbertusinstituut neemt het peterschap op zich van het grafmonument van haar stichter Theofiel Roucourt.


woensdag, 8 juni, 2016

Bron: GVA.be 

Het Sint-Norbertusinstituut neemt het peterschap op zich van het grafmonument van haar stichter Theofiel Roucourt. In ruil onderhoudt ze het.

Roucourt overleed in 1926. Zijn grafmonument bevindt zich op de begraafplaats van Berchem. "Een bedrijf, school of vzw kan een grafmonument in peterschap nemen als ze het onderhoud op zich neemt", zegt schepen voor Patrimonium Philip Heylen (CD&V).

Een peterschap is gratis. "Men kan beslissen een graf af te breken en op te ruimen, maar omdat dood een deel is van het leven, is het belangrijk daarvoor een oplossing te vinden. Bestaande graven kunnen worden overgenomen", zegt Heylen.

Voor het grafmonument van Roucourt contacteerde districtsschepen voor Erfgoed Edwin De Cleyn (CD&V) het Sint-Norbertusinstituut. "Het graf maakt deel uit van de identiteit van de school. We willen het integreren in onze activiteiten", zegt directeur Wilfried De Hert. 

Hij kreeg van Heylen en De Cleyn symbolisch een emmer en een spons. Naast peterschap is het mogelijk een grafmonument in bruikleen te nemen als nabestaanden het niet willen of kunnen onderhouden. Bij Roucourt kon bruikleen niet wegens het belang van de overledene.

"In totaal zijn 5000 grafmonumenten niet meer in eigendom van de familie. Nu zijn er 100 peterschappen en 50 monumenten in bruikleen. Er is meer aandacht en interesse voor, maar er zit meer in", zegt Martijn Van Groningen van de dienst begraafplaatsen.

 

"Mensen denken dat bruikleen veel kost, maar het is niet zo duur", zegt Van Groningen. Zijn dienst werkt met concessies van 25 jaar die hernieuwbaar zijn. Het tarief per stoffelijk overschot is 500 euro voor 25 jaar. Daar komt een eenmalige vergoeding voor de bruikleen bij.